söndag 18 maj 2014

Niderviller den 18 maj 2014

Hejsan!
Efter en händelserik dag har vi kommit till Niderviller på väg mot Nancy. Vädret blir bara bättre och bättre och enligt tysk bondepraktika börjar sommaren idag. Från Strasbourg åker vi på canal de la Marne au Rhin.
Den 15 maj kom vi så till Saverne där marinan låg mitt emot slottet. Där cyklade vi 5 km uppför en brant backe, vilket innebar att vi sköt cyklarna i 2 timmar, utför tog det en kvart. Målet var Cháteau du Haut-Barr, ett slott som byggdes på en klippa år 1583, 470 m upp. Det kallas för "The eye of Alsace.
Där fanns också den enda kvarvarande manuella telegrafstationen mellan Paris och Strasbourg.

Nästa stopp var i Lutzelbourg där vi tog en cykeltur för att titta på ett lutande plan som lyfter båtarna 45 meter och som idag ersätter en slusstrappa bestående av 15 slussar.

Idag har det som sagts hänt saker. Först det lutande planet och sedan två tunnlar, en på 2300 m och en på 500 m. Efter det har vi solar och haft det skönt.

EU-parlamentet

Vy från båten över slottet i Saverne 

Besök på slottet

Kupévärmaren har lagt av men som vanligt har vi en i reserv

Utsikt från Haut-Barr

Kyrkan på Haut-Barr


Telegrafstationen




Lutande planet
En av de 15  nedlagda slussarna




Något för Janne Gröning att ha på tomten

Äntligen en lunch på akterdäck

Holländsk båt från 1901

Nu åker vi upp på det lutande planet

Ingången till tunneln på 2300 m  

1 kommentar:

  1. Vilka häftiga anordningar. Det finns mycket utveckling. Vi är nyligen hemkomna från en helt underbar semester på Kreta. Kollar på Sverige Ryssland i VM hockey 1-3 nu sista perioden. Heja Sverige.
    Kram Eva och Nisse

    SvaraRadera