lördag 12 juli 2014

Tonerre den 12 juli 2014



Nu har vi haft bedrövligt väder i 8 dagar. Allt från slagregn till otäckt duggregn. Det har inte varit många timmars uppehåll. Och med vetskap om att det varit soligt och varmt hemma så känns det lite surt. Ttrots vädret har vi ändå hunnit med att besöka fina slott. Men nu är vi glada igen då solen återkommit idag.

Torsdag 3 juli slog vi nytt rekord; 10 slussar på 1,5 timme med hjälp av 3 slussvakter. Ankom så Pouilly-en-Auxos kl 11.00. Bosse ägnade dagen åt att laga pentrypumpen och jag solade och hade det skönt. (Inget regn ännu). Innan vi kom till Pouilly hade vi gått genom en 3333 m lång, i boken 3,1 m hög men i verkligheten 3.4 m. (Vi går 3,2 m). Detta är den högsta punkten på Canal de Bourgogne, 378 m ö h.

Fredag 4 juli. Idag har vi cyklat en slottstur. Första stoppet var Equilly (stängt och i dåligt skick). Sedan en jobbig backe (vi gick) upp till Blancéy där vi passerade en uråldrig kyrka och stannade vid ett slott där vi tittade på parken. Nästa stopp i Chailly där slottet var ombyggt till hotell och golfbana. Där kunde vi köpa en välförtjänt öl.

Lördag 5 juli. Slussat i regn till Pont Royal där vi cyklade till en pilgrimskyrka. Träffade där en kvinna som entusiastiskt berättade kyrkans historia och visade stolt ett relikskrin.

Söndag 6 juli. Slussat i regn igen. Stannade i Marigny där det var stor loppis och kaninrace. Kul.

Måndag 7 juli. Vilket regnande, dyblöta kom vi fram till Pont de Venarey.

Tisdag 8 juli. Idag trotsade vi regnet och cyklade till slottet Bussy Rabutin. Ett fantastiskt fint slott där det också var en fotoutställning av faluröda hus, Plötsligt ser vi en tavla med sjöbodarna hemma i Hudik, helt magiskt här på den franska landsbygden.

Onsdag 9 juli. Uppehåll under fm då vi kom till Ravierést där vi stannade 2 nätter.
Av de 13 dagar sedan vi kom till France har det regnat i 9. Vi träffade ett danskt par som inte har varit hem på 15 år och de hade aldrig varit med om något liknande. De hade för övrigt lägenhet i Dijon och lägenhet på Teneriffa. Varför skall vi hem till Danmark och frysa frågade de oss!

Fredag 11 juli. Kom till Tanlay där vi gick på en guidad tur på slottet. En spännande historia från 1553 till dags dato. Slottet ägs i dag av samma familj som köpte det år 1704. De har reserverat halva slottet då de fortfarande bor här periodvis. Lite kuriosa: det tog en vecka att putsa alla kopparkärlen i köket.

Lördag 12 juli. Efter en fin sträcka (inget regn) kom vi hit till Tonnerre. Här finns flera sevärdheter; ett stort sjukhus byggt år 1293. Fosse Dionne, ett tvätthus som fylls med grönt vatten från en underjordisk källa. Varje stad och by hade sina egna tvätthus. Många är nu renoverade och vittnar om en annan tid när livet var hårdare speciellt för kvinnorna..
Dagen avslutades med musikunderhållning på torget. Vi  är osäkra på om de dansade folkdans eller line-dance. Annorlunda och kul är det i alla fall.

Chateau neuf en auxoys 

Brunnen på slottet

Vårt lunchställe

Vi åt lokala produkter

Chateau Colomar

Kanal Bourgone

Slusstuga med väggarna fulla med verktyg

Eldriven tunneldragare från 1894, idrift till 1968 

Fin karusell i slottspark

Chateau Blancey

Pilgrimskyrka

Blommor på cykel

Kaninrace

Sjöbodarna

Chateau Russy Robutin



Chateau de Tanlay
Tvätthuset Fosse Dionne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar