lördag 9 augusti 2014

Ligny en Barrois den 9 aug 2014

Dagen efter all Felicity och Lennart lämnade oss så fick vi en smärre chock när båtens elsystem slogs ut. Ingenting fungerade, varken stoppa eller starta motorn, eller något annat förutom kylskåg och toapump.
Vi la till på utsidan av en fransk pråm och Bosse började felsöka. Efter 8 timmar och en natts sömn hittade han ett kabelbrott vid startmotorn. Tur med en allfixare ombord.

Den 5 aug kom vi till Revigny där tuppen gol och en åsna "skriade" kvällen lång. Det blev ändå en fin kväll med cykeltur.

Vi har nu slussat med ett trevligt franskt par i 3 dagar, de kan ingen engelska så vi konverserar med kroppsspråk och några ord franska. Stannade i Bar-le-Doc den 6-8 aug, det är en riktig pärla bland gamla städer. Listad som "Art and History Town". Vi har promenerat till Upper Town som är den gamla stadsdelen och som ligger högt med pittoreska gator och alleér.

I kyrkan Saine-Etienne står den kända "Transi" eller "The Skeleton" av skulptören Ligier Richier.
Skulpturen är till ära a René de Chalon, prins av Holland. Det var hans unga änka som beställde verket för att visa hur René såg ut 3 år efter sin död. Ganska makabert kan tyckas.
Från Bar-le-Doc kommer också bröderne Pierre och Ernest Michaux. De uppfann cykelpedalen.

Idag den 9 aug ligger vi i Ligny en Barrios, en stad som i 7 århundraden (fram till 1719) var bundna till Luxenbourgs kungafamilj.

I kväll blir det gemensam samling med vin och tilltugg med båtgrannarna i hamnen (4 nationaliteter).

Natthamn ute i naturen

Gammal bro i Bar de Duc

Staty på cykelpedaluppfinnaren

Vackra rosor

Fontän i gamla staden Bar de Duc

The Skeleton

Klaffbro














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar