fredag 22 augusti 2014

Neumagen-Dhron den 22 augusti 2014

Hej alla!
Nu är vi på Moselfloden som vi har sett fram emot. Och förväntningarna är uppfyllda vad gäller den vackra naturen med alla vinodlingar och den slingrande floden.
Idag har vi gått 3 km t o r till byn Trittenheim. Där var full färd med att förbereda för helgens vinfest. Mellan maj-sept ordnas vinfester i varje by/stad med massor av vin och smårätter. Vi  nöjde oss med en utsökt lunch innan vi promenerade tillbaka.
Faktiskt så blev vi ägare till 6 nya vinglas. Bosse har liten förståelse för mina inköp av glas, kuddar och ljusstakar men sån är jag.....

Tack till Marie o Janne o Inger o Janne för hälsningar. Vi blir så glada!

Den 16 aug började dagen med poliskontroll när vi lämnade Metz. Vi fick bakläxa på våra brandvarnare, de var både för gamla och inte provtryckta. Som tur var så fick vi fortsätta då övriga handlingar var till belåtenhet.
Så kom vi till Luxenburg där vi stannade i Schwebsange. Tankade där båten till ett pris av 11 kr/liter   (3 kr billigare än i Tyskland).
Nästa dag cyklade vi tillbaka till Schengen och besökte Europamuseét. Det var inte en slump att Schengenavtalet tecknades här där gränserna mellan Tyskland, Frankrike och Luxenburg går.
Det skedde den 14 juni 1985 ombord på skeppet MS Princess Marie-Astrid.
Under eftermiddagen fortsatte vi till Remich där det var fest och loppis. Avslutade dagen med god wienersnitzel på restaurangen i hamnen.

Den 18 aug vaknade vi till en mulen/regnig morgon. Natthamn i det skattebefriade Wasserbillig. Det verkade som om sprit, tobak och kaffe var populäraste inköpen.

Den 19 aug är det fest hos mor då hon fyller 91 år, Vilken lycka att vi fortfarande får vara tillsammans.
Själv så har jag klippt håret, mycket nöjd till priset av 44 Euro. Fortsatte dagen med en kort tur till Trier.

Den 20 aug fick vi sommarens chock och det hände i Trier i Tyskland. Nu hade någon stulit våra cyklar för andra gången. 450 Euro åt skogen och mer fotarbete väntar. Trist att det skall behöva hända!
Vi fick dock låna cyklar av båtklubben så att vi kunde komma in till Trier som är den äldsta staden nord om Alperna och mycket sevärd. Staden är 2040 år gammal och den gamla stadsporten Porta Nigra från 180 år efter Kristus finns bevarad. Vi besökte också stadsmuseét och utställningen "Shipping on the Mosel, A 2000-Year-Old-History". En resa från den romerska tiden tills idag.

Den 21 aug lämnade vi Trier och efter att ha slussat i 2 stora/höga slussar kom vi hit till Neumagen-Dhron.

Vi passerar en borg efter Mosel

Vingård med vinodling

Passerar Schengen i Luxenburg

Luxenburgs flagga

Europa museet i Schengen

Stadsfest i Remich

Slottet i Trier

Porta Nigra, gamla stadsporten i Trier

Levande staty

Lastkran efter Mosel i Trier

Gammal bro i Trier

Trumpetblomma

Lunch i Trittenheim

Så här ser druvorna ut idag

En hjärtlig vinodling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar