söndag 3 augusti 2014

Vitry le Francois den 3 augusti 2014

Idag har vi vinkat av Felicity och Lennart som varit tillsammans med oss i 12 roliga dagar med början i Paris den 23 juli.
Där gjorde vi en heldag och beundrade denna vackra stad. Höjdpunkten var ett besök i höghuset Montparnasse som är 59 våningar och som man når med Europas snabbaste hiss på 38 sekunder.
Därifrån har man utsikt över hela Paris och kl 22 tändes massor med blinkande lampor över hela Eiffetornet till allas förtjusning.

Vi lämnade Port Arsenal den 24 juli och fortsatte efter floden Marne i strålande väder. Övernattade i Lagny där vi fick en fin kväll. Ännu en fin dag väntade med bad i floden och natthamn i en privat båtklubb i Poincy.
Vi närmar oss världens största champagnedistrikt med enorma vinodlingar efter floden. I Chateu-Thierry var vi på champagneprovning hos Pannier och besökte deras vinkällare som var 2-3 km lång under jord, alltid 11 grader. Intressant att lära mer om denna ädla dryck som vi unnade oss några flaskor av.

Ännu värre blev det när vi kom till Epernay som är huvudstad för champagne med världens främsta producenter. Avenue de Champagne är över 1 km lång med omkr 200 miljoner flaskor i källare under jord, totalt 110 km källare. Vi har provsmakat både flerårig och dyr champagne.

I morgon fortsätter vi efter canal de la Marne au Rhin upp mot Moseldalen. 97 slussar och 2 tunnlar väntar innan vi når staden Toul.

Soliga hälsningar från Fia och Bosse!

Port Arsenal i centrala Paris

Plage vid Seine i Paris

Även i Paris är det populärt att sätta hänglås på broarna

Glada turister i Paris

Även Bosse är glad i Paris

Utsikt från Montparnasse

Fia och Lennart i plurret

I källaren hos en champagnetillverkare

Vinfat som heter duga

Epernay där det finns många berömda Champagnehus

En av alla vackra slussar

En badpojke i vassen

Vi är alla glada i Champagne

Nu är det dags att åka hem efter en härlig vecka

Katedralen i Vitry le Francois













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar