onsdag 10 juni 2015

Klintholm den 10 juni 2015


Hejsan! Här kommer lite nytt från vår båtresa. Efter att vi skrev senast har vädret blivit bättre och bättre (tack och lov) och nu har vi haft riktigt sommarvarmt några dagar.
Senast låg vi i Svendborg varifrån vi fortsatte till Nyborg på Fyn. En ny fin marina mötte oss och där har man byggt nya hus alldeles intill vattnet. Något att önska i Hudik.

Fredagen den 5 juni firades "Grundlagsdagen" och att det var 100 år sedan kvinnorna i Danmark fick rösträtt. Vi besökte slottet och tog del av historien. I ca 700 år var Nyborgs fästning strategiskt viktig för Danmark. Slottet grundlades omkr 1170 och Nyborg var i 400 år kungens residensstad och Danmarks första huvudstad. På slottet tecknades rikets första grundlag år 1282. Under Sverigekriget 1658-59 blev slottet mycket ödelagt och alla inventarier försvann.

Lördagen den 6 juni fortsatte vi till den lilla ön Omö, 4,5 km lång och 2 km bred. Högsta punkten är 24 möh. Vi hyrde cyklar i marinan och fick en fin tur runt ön med fika och inköp av grönsaker efter vägen. Dagen efter blev vi kvar då det var besvärliga vindar.

Måndag 8 juni tog vi oss 35 distans till Vordingborg på Sjelland. Kollade på den gamla borgen,
Tisdag 9 juni vaknade vi till en varm och solig morgon och en klarblå himmel. Efter att vi inhandlat nyrökt fisk fortsatte vi till Klinteholm på Mön.

Idag har vi hyrt cyklar och sett en del av denna vackra ö (som i reklamen sägs vara den vackraste ön i Danmark). Vi packade ryggsäcken och fick en fin tur till ett litet sommarslott som heter Liselund. Där fick vi en guidad tur av en entusiastisk herre. Det är ett romantiskt slott som stod färdigt 1793
och byggdes av Antoine de la Calmette som en kärleksgåva till sin hustru Lisa. (Bara hans namn säger en del.)
Efter picknick i parken så cyklade vi vidare till Möns klint. Välkända vita klippor som reser sig 128 m lodrätt från havet. I morgon när vi lämnar Mön så kan vi säkert ta fina kort från havssidan.

Hamnen i Nyborg

Interiör från Nyborg Slott

Riddarrustningar på Nyborg Slott 
Kanonbrud tycker Bosse

Cykeltur på Omö

Grillning i snålblåsten

Kyrkan på Omö

Typiskt Dansk gård på Omö

Borgruinen i Vordingborg

Årets skeppsblomma

Passage under bron som vi bilade över 2014 på väg till båten

Möte med vacker skuta

Vi spisar tång (nytt för oss men gott)

Interiör från Liselunds Slott

Guide med åhörare på Liselunds Slott

Liselund sommarslott

Möns klint

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar