torsdag 25 juni 2015

Byxelkrok den 25 juni 2015


Hej alla! Det blev inget midsommarfirande i Simrishamn utan vi fortsatte till den fina ön Hanö - Österjöns pärla. Där hade många samlats trots dåligt väder. Vi åt en god midsommarsupé på hamnkrogen innan vi tog en härlig promenad på ön. Vi besökte fyren, 60 m över havet står det 16 m höga fyrtornet. En annan sevärdhet är Engelska kyrkogården där 15 engelska sjömän är begravda från åren 1810-1812 under Napoleonkrigets dagar.

Lördagen den 20 juni kom vi till Karlskrona, mitt i skärgården. Stad sedan 1680 och med en mäktig militärhistoria. Utnämnd av UNESCO till världsarvsstad. Här mumsade vi glass i stora lass. Glassen på Glassiären säljs nämligen utifrån smaker, inte hur många kulor man vill ha. En smak motsvarar tre kulor glass!

Dagen efter fortsatte vi till Kalmar i strålande solsken. Det är ostkustens populäraste gästhamn som ligger mitt i staden. När vi kom till slottet gick vi på konsert i slottskyrkan, det var Duo Pannacotta som spelade cello och sjöng. En riktig höjdarkväll.

Måndag morgon 22 juni fortsatte vi till Byxelkrok på norra Öland. En mysig hamn där de gamla sjöbodarna nu fungerar som små butiker, caféer och serviceinrättningar.

Tisdag regnade det hela fm. Vi trotsade vädret och cyklade iväg till Trollskogen. Kort besök då Bosses cykelpedal havererade och vi fick vända åter. Men teknisk som han är så fixade det sig.
Tisdag natt började det blåsa så vi insåg att vi skulle bli kvar tills på fredag. Men vad gör det när man
är på Öland. Här finns så mycket att se och göra.
Så på onsdag fick vi nytta av cyklarna igen då vi tog sikte på Långe Erik, fyren i norr. Vi fortsatte sedan till Trollskogen igen där vi gick en lång runda. Sedan bar det av till Böda Sand. En tur på ca 3 mil innan vi var tillbaka. I hamnen blåste det så att vi fick lämna bojen och lägga oss längs efter kajen. Men trots det så blev det en skvalpig natt med dålig sömn.

Idag torsdag 25 juni tog vi bussen till Borgholm (6 mil). Där har vi gått "Hälsans stig" som är en naturskön slinga från city till Solliden och Borgholms slott. Solliden är ju väldig fint med den vackra parken men vi blev mer imponerade av Borgholms slott - 900 år av svensk historia som presenterades genom en spännande utställning.
Sista kortet med hunden är en ryslig historia. Kungen bestämde på 1600-talet att hela Öland var kunglig jaktmark. Vilket innebar att inga ölänningar fick jaga. De fråntogs vapnen och de fick bara ha hundar med tre ben som de inte kunde jaga med.

I morgon är rutten lagd till Västervik. Vi höres!


Fa
Midsommarafton på Hanö

Fyren på Hanö

Engelska kyrkogården på Hanö 
Tunga regnmoln

Kalmar slott

Gammal gränd i Kalmar

Slottsparken i Kalmar

Smalspårig järnväg i trollskogen på Öland

Våra nya cyklar

Fyren långa Erik på norra Öland

Letar fina stenar vid vraket Swiks

Trolleken, en av Ölands äldsta ekar 

Solliden

Solliden

Borgholms slott

Karl X Gustaf som åt ihjäl sig vid 37 års ålder

Hund med tre ben

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar