torsdag 18 juni 2015

Simrishamn den 18 juni 2015

Hej! Nu ligger vi i Simrishamn, en fin sommarstad i Österlen, som nu bjuder på regn-moln och vindar. Vi hade inte tänkt fira midsommar här utan på Hanö, men nu blir det så, Turistbyrån har tipsat om midsommarfirande i Baskemölla 5 km härifrån. Är det uppehåll så tar vi en cykeltur dit.
Igår när vi kom hit så var vi till ett rökeri och handlade musslor. Det var fullt med folk i butiken och stor åtgång på sill och rökt ål? Vi kokade musslorna och fick en härlig måltid.
Simrishamn är en stad med en lång historia med spår redan från järnåldern. Idag gick vi en stads- vandring samt besökte ett museum.

Tidigare har vi besökt Rödvig (11 juni), en fin fiskehamn på Sjelland. Där gick vi en lång promenad för att studera de berömda kalkstensklipporna "Stevns Klint". Förklaringen varför dinosaurierna utrotades för 66 milj år sedan gömmer sig i Stevns Klint. Här kan man se asklager från det att jorden träffades av den asteroid som var orsaken.  Därför är platsen nu kandidat till att listas som ett av UNESCO´s världsarv. 
Här finns också kyrkan i Höjerup, delar av den rasade ned i havet den 16 mars 1928. Efter det är den en stor turistattraktion.

Fredagen den 12 juni kom vi till Köpenhamn (nu i solsken). Skolavslutning hemma då Jacob slutat 9:an och Olle första året på gymnasiet. Ida har sökt in på vårdlinjen till hösten. Oskar har flyttat in i lägenhet i Iggesund och Nils fortsätter på HIT-programmet. Vi är så stolta över barnbarnen!

Lördagen den 13 juni tog vi bussen in till Köpenhamn. Vi åkte på en rundtur efter kanalerna samt besökte Tivoli. En jättehärlig dag.
Dagen efter fortsatte vi till Malmö. Finbesök på kvällen då Nicke och Sara kom och övernattade. De var på väg till Tyskland för att inhandla rusdrycker.

På måndag-morgon åkte vi med Nicke och Sara till Hjertmans där vi köpte nya cyklar (3:e paret). Hoppas att vi får behålla dessa.

Tisdag kom till Smygehamn, Sveriges sydligaste plats. En liten hamn med illaluktande tång. Men ändå god mat från rökeriet. Efter det anlände vi till Simrishamn den 17 juni.


Stevns Klint

Kyrkan på Stevns Klint

Operan i Köpenhamn

Den lille havsfruen

Dronningens skuta

Gossmusikkår på Tivoli

Tivoli

Tivoli

Vi närmar oss Malmö

Sara o Nicke på besök

Fyrbesök i Smygehamn

Längre söderut än så här går det inte att komma i Sverige

Gatubild i Simrishamn

Museet i Simrishamn

2 kommentarer:

  1. Välkommen hem till ett kallt Sverige. Hoppas ni får en fin midsommar. Glada hälsningar från Inger o Janne

    SvaraRadera
  2. Försöker igen, mitt inlägg försvann, eller? Hoppas ni får en bra hemresa det tar väl ett tag förstår jag. Värmen måste komma snart och välkommen hem.

    SvaraRadera