tisdag 29 maj 2012

Chatillon Coligny den 29 maj 2012

Ännu en stad där vi inte kan uttala namnet på, slussvakterna frågar ofta vart vi är på väg och det är lite pinsamt när vi måste hämta våra anteckningar för att visa dem vårt mål för dagen. Känner mer och mer att det kanske inte är så dumt med en kurs i franska i vinter. Efter det senaste inlägget den 10 maj så har vi haft ett fantasiskt väder, upp till 40 gr i solen och härliga kvällar. Vi har tagit det lugnt och stannade 3 nätter i staden Moret Sur Loing. Den ligger 2 mil från slottet Fontainebleau som vi cyklade till. Där besökte vi Napoleons museum. Han bodde gärna här på slottet och tillbringade sina sista dagar i frihet på slottet innan han abdikerade och tog farväl av sitt gamla garde och gick i exil 1814. Moret sur Loing är en medeltida stad med pittoreska gränder från 1200-talet som också är känd för att många konstnärer verkat här. Det blev ytterligare en cykeltur på ca 3 mil dagen efter som slutade med att vi betalade in oss på det kommunala badhuset för att få duscha. Bosse chockade den vaktande damen med att duscha naken bland männen, vilket inte alls gick för sig. Vi trodde inte de var speciellt pryda här. På morsdag kom hälsningar från grabbarna vilket mor uppskattade mycket. Vi festade till och gick på restaurang. I går kom vi hit till denna by/stad och här har vi köpt vin i turistbyrån som även sköter om "Halte Fuviala" där vi ligger. Vi har idag gått efter Europas äldsta kanal som heter Briare, en mycket vacker sträcka med fina byar och lummig grönska. Slussarna har varierat i höjd från 2 m till 6 m så det är en utmaning att klättra 5 m upp efter en slussvägg.
Högt vatten på Seine efter allt regnande.
Här trängs vi med pråmar i en sluss på Seine.
Här serveras maten.
Staden Moret Sur Loing - en vacker gammal stad.
En av stadsportarna i Moret Sur Loing.
Hej från Fia på slottet Fontainebleau.
Bosse framför ovannämnda slott.
Napoleons jordglob.
Napoleons kungatron. Detta och flera andra kort hann Bosse knäppa med blixt innan en vakt stoppade honom.
Trappan upp till slottet.
"Vattenhål" efter kananlen i väntan på slussning.
En gammal trädallé längs kanalen i Soupes sur Loing.
Bosse beundrar kanalen - även kallad lilla Venedig.
Slussen mitt i staden - 5 m hög.
Mr Becqurel i egen hög person i staden Chatillon-Coligny som forskade om strålning i slutet av 1800-talet.

3 kommentarer:

  1. Hej på er!!
    Härligt att se att ni har en skön resa,
    Blir lite avensjuk när man ser alla fina bilder,
    När kommer ni hem till Hudik?
    Vi tänkte åka upp en runda och titta på Hälsingland.
    Vi flyttar till Kyrkhult den 1/7, Tillbaka där vi bodde 1975.

    Ha nu en härlig resa!!

    MVH
    Lasse/Elionor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Vi blir hemma den 11 juni till 5 juli och ni är hjärtligt välkomna till oss. Kommer ni annan tid så hör av dig till mig.

      Radera
  2. Hej på er! Vilken härlig resa ni gör! Här hemma +5 gr imorse, inget att hurra för! Men vi kanske får värme vi också? Ha det så bra & lycka till med resan! kram till er från Marie & Janne

    SvaraRadera