måndag 21 maj 2012

Paris den 21 maj 2012

Hej! Sedan vi lämnade Holland har vi avverkat 4 floder, 5 kanaler och 108 slussar och nu är vi i Paris sedan tre dagar. Det var en häftig upplevelse att komma till Paris via Seine som slingrar sig genom stadens centrum och som passerar många kända byggnader, t ex Eiffeltornet, Louvren och Notre-Dame. Och alla dessa husbåtar som ligger efter Seine, det är 100-tals. Vi ligger på en marina som heter Port Arsenal och den ligger mellan Notre-Dame och Bastiljen. Kostnad 225 kr/natt inkl el och dusch. Lite historia ang Bastiljen: Den 14 juli stormades den av en uppretad folkmassa som där frigav några fångar, efter det var revolutionen ett faktum. År 1792 blev solkonungen Ludvig XVI och hans drottning Marie-Antoinette fängslade och avrättades ett år senare. Efter det kom Napoleon som härskare. Vi har promenerat runt i Paris till ba a Tulerieträdgården vid Louvren, Triumfbågen och Montmartre (Sacre-Ceur). I går tog vi tåget till Versailles. Missa inte ett besök där om ni kommer till Paris (heldag). Det är ett fantastiskt slott med en lika fantastisk trädgård. Eftersom vi var där en söndag så fick vi se fontänerna spela, och det var otroligt vackert. I och för sig så fick vi köa i 60 minuter för att komma in + 45 minuter för att köpa biljett, men det var det värt. I morgon lämnar vi Paris och fortsätter söderut och mot nya äventyr! Kram från Fia och Bosse.
Port Cergy, en dagsetapp från Paris.
Tvättstuga får det bli av båten ibland.
Vi närmar oss Paris.
En vacker bro.
Vi passerar Louvren, tidigare kungligt slott och världens största museum.
Notre-Dame.
Marinan Port Arsenal i hjärtat av Paris.
Vid Tulerieträdgården står obelisken från Luxor.
Triumfbågen som byggdes av Napoleon för att hedra armén.
Den okända soldatens grav under Triumfbågen.
Domkyrkan Saucre-Ceur.
Minnesmärke vid Bastiljen som vi kan skåda från båten.
Här är någonting för dig Hasse så att du slipper sätta stödhjul på HD:n.
Champagne var vi värda vid ankomsten.
Vi köar för att komma in på Versailles.
Bosse beundrar den 75 m långa spegelsalen.
Kungen sov säkert gott i denna säng.
Liksom drottningen under denna sänghimmel.
Vackert så det förslår!
Intill orangeriet.
Här följer bilder på några husbåtar.

5 kommentarer:

  1. Tjena
    Nu har värmen äntligen kommit till oss åxå.
    Alla båtarna är i sjön.
    Paris är en pärla, längtar dit igen.
    Satt i batteriet i motorcykeln igår, utan stödhjul.
    En sådan vespa som på er bild hade Fredrik, den var jättekul att köra.
    Hälsningar Hans och mona

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder. Som Hans och Mona skriver så har vi äntligen fått lite värme i vår del av landet. Skall hålla i sig åtminstone över Pingst. Tyvärr är nätterna kalla fortfarande så man får vänta med att sätta ut blommor. Fortsatt trevlig resa.
    Hälsningar Mai och Svante

    SvaraRadera
  3. Gu va häftigt ni har. Det är ju helt underbart att kunna genomföra denna fantastiska resa ungefär som ni tänkt er. Att komma till Paris med egen båt glömmer ni nog aldrig. Här har vi upp och ner med vädret ena dagen värmerekord andra, som idag +6°. Det var städdag på Käringön, 30 personer deltog, ja det tog "skruv" när det kostar 300:- att inte delta i någon aktivitet. Det närmar sig för oss också, Nisse slutar ju sista juni om han inte går litet före, han har en hel del semesterdagar kvar. Vi håller på och gör upp vår "lilla" rutt men det känns roligt att kunna vara borta ett tag och inte behöva känna att man måste hem till en viss tid. Känns bra att vara pensionär. Kram Eva och Nisse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ja Paris är fantastiskt med alla sina sevärdheter, och att komma in med båt var häftigt. Nu ligger vi i en betydligt mindre stad och idag står cykling på programmet. Vi har hämtat kartor på turistbyrån och det finns en hel del sträckor att välja mellan. Nu kl 9.30 är det 20 gr så det blir ännu en fin dag. Härligt att ni också är "på gång". Kram!

      Radera
  4. Mina och Mona, skål för alla Göran, i morgon ska jag se på Mona-Lisas tavla och måla mer..!

    SvaraRadera