tisdag 15 maj 2012

Compiegne den 15 maj 2012

Efter vårt senaste inlägg har vi glidit fram efter lummiga kanaler ackompanjerade av fågelsång. Vi har utan framgång försökt fånga en häger på kort då de ständigt dyker upp framför båten. Fast det är ju de mindre fåglarna som sjunger för oss. Vädret har varierat från regnskurar till kanonvarma dagar. En av kvällarna var vi på en bykrog och blev där bjudna på champagne av några bybor som verkade vara glada att få träffa oss. Lite mer seriöst var vårt besök i en katedral i Soissons som firade 800-års jubileum. I Soissons har det varit så många krig att de inte går att räkna upp. Under 1:a världskriget bombade tyskarna så att en stor del av staden och katedralen låg i ruiner. Igår kom vi hit till Compiegne som ligger 8 landmil norr om Paris. Här har kungar krönts, Jeanne d´Arc stred här. Det finns många vackra byggnader och kung Ludvig XV:s sommarslott med härlig park. Idag besökte vi slottet och efter det tänkte vi cykla ca 1 mil till ytterligare ett häftigt slott (Pierrefonds slott) men vi fick vända då regnet kom. När vi kom tillbaka till båten var vi blöta in på "bara skinnet" och då kändes båten som vårt slott. I morgon går färden vidare mot Verneuil-en-Halatte och det blir vår 16:e hamn sedan vi lämnade Vierlingsbeek i Holland. (Ni kan bara ana vilka problem vi har med att uttala namnen på alla byar och städer). Färdvägen är nyuppdaterad.
Grillafton i Rethel.
Santé!
Bykrogen med de gästvänliga byborna.
Båten framför vår tillhör ett engelskt par som låtit bygga den i Polen och nu har den som sitt permanenta hem under några år.
Den 800 år gamla katedralen i Soissons.
Förmiddagsfika vid rodret.
Slottet som vi besökte idag.

1 kommentar:

  1. Hej
    Det märks att ni mår bra. Här hemma längtar vi efter sol och värme. Sjösätter snipan i morgon och åker ut till stugan på torsdag fm och myser hela helgen. Ha det så bra. Saknar er! kram Patrik, Anneli, Julia och Jakob

    SvaraRadera